De Nederlandse staat springt er goed uit bij de verkoop van de Amerikaanse rommelhypotheken van ING.
De verkoop van de Amerikaanse rommelhypotheken van ING heeft de Staat in totaal een winst opgeleverd van 1,4 miljard euro. Dat is 600 miljoen euro meer dan in november werd verwacht, toen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de verkoop in gang zette.
Het redden van bankverzekeraar ING levert de schatkist hiermee in totaal ongeveer 4,5 miljard euro op, zei Dijsselbloem tegen het ANP.
Bovenop de 1,4 miljard euro die met de verkoop van de Amerikaanse hypotheken van ING wordt verdiend, komt nog eens 3 miljard euro bij die ING al betaald heeft en de komende jaren nog betaalt aan vergoedingen en rente op de kapitaalsteun (10 miljard euro) die het kabinet eind 2008 gaf. ,,Alles bij elkaar zit je dan op 4,5 miljard”, aldus de minister.
Hij is tevreden met de opbrengst van de veiling de afgelopen drie maanden van de Amerikaanse hypotheken die de Staat eind 2008 van ING overnam. Dijsselbloem benadrukt dat het toenmalige kabinet daarmee indertijd ,,welbewust een groot risico” nam.
De 1,4 miljard euro die de veiling netto oplevert, ziet Dijsselbloem dan ook niet als winst. ,,Ik zie het als een vergoeding voor een groot risico dat de Staat toen heeft genomen. Het was een portefeuille waarvan we geen idee hadden of die nog iets waard zou zijn. Het risico kon ING toen niet dragen en heeft de Staat toen overgenomen. Het rendement is positief, maar het had ook anders kunnen uitpakken.''
Opbrengst rommelhypotheken ING: aflossing staatsschuld
Dijsselbloem schreef donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de hypotheken in totaal 6,6 miljard euro hebben opgebracht. Dijsselbloem wilde ze in november binnen een jaar verkopen.
De opbrengst van de veiling gaat conform de Nederlandse begrotingsregels rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld en kan dus niet gebruikt worden om bezuinigingen te verzachten.
Het kabinet nam in 2009 80 procent van de risico's op de slechte hypotheekbeleggingen van ING in de Verenigde Staten over. De portefeuille was door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks verhandelbaar en vormde voor ING een blok aan het been van 24 miljard euro. Dat zorgde voor veel onrust bij beleggers.
Alt-A hypotheken: minder troep dan gedacht
Maar uiteindelijk bleken de hypotheken helemaal niet zo 'rommel' te zijn als toen werd gedacht. De Amerikaanse huizenbezitters losten af en de risico's bleken kleiner dan in 2009 werd geraamd. Met het herstel van de Amerikaanse woningmarkt waren de garanties niet meer nodig. Daarmee kwam de zogenoemde Alt-A-portefeuille ook weer in trek bij mogelijke kopers. Dijsselbloem besloot daarop het hele pakket te verkopen via een veiling.
,,Het veilingproces is voorspoedig verlopen en de opbrengst is hoger dan de oorspronkelijke schatting. Hiermee is voor ING een belangrijke stap gezet, maar ik realiseer me ook dat we nog een weg te gaan hebben om de steun aan de financiële sector verder af te bouwen'', aldus Dijsselbloem donderdag.
Compensatie voor hoger begrotingstekort
Behalve hulp bij de Amerikaanse hypotheken, ontving ING in 2008 ook 10 miljard euro aan kapitaalsteun van de Staat. Daarvan is inmiddels 8,5 miljard terugbetaald en nog eens 2,8 miljard aan rente en premies over betaald. De resterende 1,5 miljard en nog eens 750 miljoen aan rente en premies zal in de komende anderhalf jaar worden terugbetaald.
Door de vervroegde verkoop loopt de Staat wel geplande inkomsten mis, met een iets hoger begrotingstekort tot gevolg. Om dat effect te beperken, betaalt ING eenmalig 395 miljoen euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl